Lajit

Pistoolilajit

 

Yhteistä useimmille ISSF pistoolilajeille on yhden käden ampumaote, jolloin ampuja seisoo kylki tauluille päin. Käytettävät aseet ovat yleensä varta vasten lajia varten tehtyjä ja muokattu kutakin ampujaa varten.

Ilmapistoolia ammutaan sisäradoilla elektronisiin tai pahvisiin tauluihin, muita lajeja ammutaan yleensä ulkoradoilla pahvitauluihin.

Useimmissa lajissa on erilliset sarjat miehiä, naisia sekä eri ikäryhmiä varten.

Katso pistoolilajien esittelyvideo youtubesta

Lisätietoa Suomen Ampumaurheiluliiton alaisista kilpalajeista

Listaus pistoolilajeja wikipediassa

 

10m ilmapistooli

Laji vaatii hyvää keskittymiskykyä ja tarkkuutta. Kilpailussa ammutaan 60 laukausta 10 metrin päässä olevaan maalitauluun.

Ilmapistooli on erinomainen laji tutustua harrastukseen. Ilma-aseilla ammuttaessa pystyy keskittymään oikeaan ampumatekniikkaan, joka toimii pohjana kaikille ampumalajeille kaliiperista riippumatta.

Laji sopii hyvin myös vasta-alkajille koska aseen hankintaan ei tarvita lupaa ja käytettävät ammukset ovat suhteellisen edullisia.

Lajissa kilpaillaan yksilönä, kolmen hengen joukkueena, sekä sekaparikilpailuna. Laji on olympialaji.

Lisätietoa lajista: wikipedia

Esimerkki maailmankupin finaalista: youtube

 

25m pistooli (urheilupistooli)

Urheilupistooli on yhdistelmä tarkkuutta ja nopeutta käyttäen kaliiperin .22lr itselataavaa kertatuliasetta. Lajissa ammutaan 30 laukausta rauhalliseen tahtiin (5 laukausta / 5 min) sekä 30 laukausta nopeisiin kääntöihin (1 laukaus/3 s).

Suomassa 25m pistoolissa kilpailevat niin miehet kuin naisetkin. Lajissa kilpaillaan yksilöinä, sekä kolmen hengen joukkueisa. Laji on naisten olympialaji.

Esimerkki maailmankupin finaanista: youtube

 

25m isopistooli

Isopistooli on säännöiltään yhtenevä 25m pistoolin (urheilupistoolin) kanssa, mutta käytettävien aseiden kaliiperi on suurempi eli 7.62 mm - 9.65 mm. Tehokkaampien aseiden vuoksi laji vaatii ampujaltaan parempaa rekyylinhallintakykyä.

Isopistoolissa kilpailevat miehet.

Lisätietoa lajista: wikipedia

Video Eurooppa Cup osakilpalusta: youtube

 

25m vakiopistooli

Vakiopistooli vaatii ampujalta nopeutta ja tarkkuutta. Laji ammutaan kaliiperin .22lr itselataavalla kertatuliaseella.

Ampumaohjelmaan kuuluu kaikenkaikkiaan 60 laukausta normaaliin 25m pistoolitauluun. Laukaukset ammutaan 5 laukauksen sarjoissa. Ensimmäiset neljä sarjaa ammutaan 150 sekunin kääntyviin tauluihin. Eli viiden laukauksen ampumiseen on aikaa 150 sekuntia. Seuraavat neljä sarjaa ammutaan 20 sekunnin tauluihin. Ja viimeiset 4 sarjaa ammutaan 10 sekunnin tauluihin. 

Suomessa vakiopistoolissa kilpailevat niin miehet kuin naisetkin yksilöinä, sekä kolmen hengen joukkueissa.

Esimerkki vakiopistoolin ampumaohjelmasta: youtube

 

25m olympiapistooli

Olympiapistooli on tarkkuutta ja erityisesti nopeutta vaativa laji. Tässäkin lajissa käytetään .22lr itselataavaa kertatulipistoolia.

Lajissa ammutaan 5 laukausta 5 rinnakkaiseen pistoolilajien pikatauluun 20 laukausta kolmen eri ajan puitteissa (8s, 6s tai 4s). Eli esimerkiksi neljä viiden laukauksen sarjaa 8 sekunnin aikana viiteen eri tauluun.

Suomessa ja maailmalla lajia ampuvat miehet ja naiset yksilöinä, sekä joukkueina. Laji on olympialaji.

Lisätietoa lajista: wikipedia

Lontoon olympialaisten finaali youtube

 

50m pistooli

Laji on ruutiaseiden vastine ilmapistoolille, mutta vaikeampi. Laji vaatii suurta tarkkuutta ja keskittymistä. Lajissa ammutaan 60 laukausta 50 metrin pääsää oleviin maalitauluihin rauhalliseen tahtiin.

Lajissa käytetetään erityisiä kertalaukeavia .22lr kaliiperin pistooleja, joiden kahva on muokattu antamaan mahdollisimman hyvä tuki ampujalle.

Suomessa lajia ampuvat miehet ja naiset yksilöinä, sekä joukkueina. Laji ei ole enää Olympialaji, mutta maailmancupissa edelleen arvostettu laji.

Lisätietoa lajista: wikipedia

Maailmankupin finaali: youtube

 

Siluetti

Lajissa ammutaan metallisia elainsiluettimaaleja eri etäisyyksille. Tyypillistä on, että maalit kaatuvat osumasta ja jokaista maalia kohden ampujalla on käytettävänään vain yksi laukaus.

Käsiaseela ammuttaessa maalit ovat 50m - 200m etäisyydellä ja pienoispistoolilla ammuttaessa 40m - 100m etäisyydellä.

Oulun seudulla ei ole varsinaista siluettirataa, mutta ruutikankaan ratahanke on kuitenkin etenemässä vauhdilla, ja sen myötä Siluettiammuntaan soveltuvia ratoja odotetaan saatavaksi käyttöön tämän vuoden kesäkuukausien kuluessa.

Lisätietoa lajista:

siluettijaosto(SAL) 

wikipedia 

youtube

 

Practical

Laji kuuluu niin sanottuihin toiminnallisiin ampumalajeihin, joissa ampujan tehtävä on ampua annetut maalit mahdollisimman nopeassa ajassa. Lajia ammutaan kiväärillä, haulikolla sekä pistoolilla. Oulussa lajia harrastetaan Range Masters -ampumaseurassa.

Lisätietoa lajista:

practicaljaosto(SAL) 

wikipedia

youtube